Dieta w ciąży, a stan zdrowia zębów i jamy ustnej.
Powszechnie znany jest mit, że okres ciąży wpływa niekorzystnie na stan zdrowia zębów i jamy ustnej kobiety. Nie musi tak być! Warto w tym okresie życia szczególnie zadbać o siebie. Pamiętać o odpowiedniej higienie jamy ustnej, regularnych wizytach u stomatologa i dobrej diecie. Dzięki temu, będąc w ciąży również można uchronić zęby przed próchnicą. Jaka dieta w ciąży jest korzystna dla zdrowia jamy ustnej kobiety ciężarnej i rozwijającego się dziecka?
Część pierwsza wpisu: Jak dbać o zęby będąc w ciąży?
Odpowiednia dieta w ciąży i jej wpływ na stan zdrowia zębów i jamy ustnej.
Ciąża to czas kiedy kobieta dba o zdrowie swoje i rosnącego dziecka. Znacząco zwiększa się więc zapotrzebowanie na różne witaminy i minerały. Na temat odpowiedniej diety w ciąży powstają liczne opracowania, książki, podcasty i artykuły, warto więc zaczerpnąć fachowej wiedzy, aby zapewnić sobie i maluszkowi to co najlepsze. Warto przeczytać np. Poradnik Żywienia Kobiet w Ciąży przygotowany przez Instytut Matki i Dziecka link: https://www.imid.med.pl/images/poradnik-zywienia-dla-kobiet-w-ciazy.pdf
Trzeba pamiętać, że zrównoważona dieta warunkuje poprawny rozwój dziecka, wpływa na kształtowanie jego przyszłych nawyków żywieniowych ale także m.in. ma wpływ na formowanie i mineralizowanie zębów.
Jakie witaminy i minerały są ważne w diecie kobiety ciężarnej i mają wpływ na stan zdrowia zębów i jamy ustnej?
Dieta w ciąży powinna być odpowiednio zbilansowana dla zapewnienia jak najlepszego zdrowia zarówno dla mamy, jak i dziecka. Jeśli chodzi o utrzymanie jamy ustnej kobiety ciężarnej w dobrej kondycji i zadbanie o odpowiedni rozwój zalążków zębów u dziecka, to warto pamiętać o kilku elementach w codziennej diecie.
- Białko – jest budulcem tkanek i narządów rozwijającego się dziecka, w tym zalążków zębów. Produkty bogate w białko to m.in. nasiona roślin strączkowych, ryby, mięso i jajka.
- Wapń – jest budulcem układu kostnego rozwijającego się dziecka. Wraz z witaminą D, chroni także przed odwapnieniem kościec matki. Wpływa przez to na ogólny stan i twardość zębów kobiety ciężarnej i ich odporność na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych. Niedobór wapnia może powodować u kobiety ciężarnej osteopenię i osteoporozę. Produkty zawierające wapń to np. szpinak, jarmuż, brokuły, nabiał, jajka, sery, mleko, fasola, rośliny strączkowe.
- Fosfor – to razem z wapniem jeden z podstawowych budulców zdrowych kości. Bierze również udział w mineralizacji zębów. Do produktów bogatych w fosfor należą m.in.: ryby, mleko, czerwone mięso, drób, rośliny strączkowe, jajka, kasze (np. gryczana), ciemne pieczywo.
- Witamina D3 – warunkuje przyswajanie wapnia i fosforu, bo bierze udział w regulacji gospodarki wapniowo – fosforanowej. Deficyt tej witaminy w ciąży wpływa na układ szkieletowy dziecka oraz może powodować utratę wapnia z kości kobiety ciężarnej. Witamina D3 jest w większości syntezowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych, ale powinna być również dostarczana w ramach zblilansowanej diety. Znajduje się m.in. w tranie i tłustych rybach, jajkach, mleku pełnotłustym i tłustych serach. Często zalecana jest również dodatkowa suplementacja witaminy D w tabletach. Warto ten temat omówić z lekarzem.
- Witamina A – bierze udział w procesie produkcji śliny, potrzebnej dla zdrowia jamy ustnej. Wpływa także na tkanki przyzębia, odżywiając je. U rosnącego dziecka sprzyja prawidłowemu tworzeniu się kości i zębów przez regulację aktywności komórek tkanki kostnej. Ważne, aby uważać na dawki suplementowanej witaminy A, ponieważ jej przedawkowanie może wywołać wady rozwojowe u dziecka! Produkty bogate w witaminę A to np.: jajka, marchew, brokuły, dynia, jarmuż, szpinak.
- Witamina C – wspomaga uszczelnianie naczyń krwionośnych, a tym samym zapobiega krwawieniom z dziąseł. W witaminę C bogate są np. w owoce cytrusowe, czerwona papryka, brukselka, natka pietruszki, sałata, szczypiorek, owoce jagodowe, kapusta biała, pekińska i kiszona.
- Witamina E – jest antyoksydantem i wspomaga procesy odbudowy tkanek, co ma bardzo duży wpływ na tempo procesu gojenia ran, także tych w jamie ustnej. Należy uważać z suplementacją witaminy E, ponieważ jej przedawkowanie może mieć negatywny wpływ na rozwijający się płód. Najlepiej przyjmować witaminę w ramach zbilansowanej diety m.in. z orzechów, nasion (np. słonecznika, pestki dyni) oraz dobrej jakości olejów roślinnych.
Zachcianki ciążowe i ich wpływ na stan zdrowia zębów.
Często w ciąży pojawiają się zachcianki na słodkości. Warto pamiętać, że spożywanie dużej ilości węglowodanów, w tym cukrów prostych sprzyja rozwojowi próchnicy. Niezbyt korzystne dla zębów są też produkty kwaśne np. ogórki kiszone. Ich częste spożywanie, połączone z nieodpowiednią higieną jamy ustnej może prowadzić np. do erozji szkliwa.
Warto unikać częstego podjadania pomiędzy posiłkami i w nocy. Z każdym takim posiłkiem zmienia się pH w jamie ustnej i dochodzi do odkładania płytki nazębnej.
Ze względu na te i inne zachcianki ciążowe, warto wzmocnić higienę jamy ustnej oraz regularnie kontrolować stan uzębienia u swojego lekarza dentysty. O tym jak zadbać o higienę jamy ustnej w ciąży pisaliśmy tutaj: Jak dbać o zęby będąc w ciąży?
Źródła wiedzy:
Przeczytaj także:
- Jak dbać o zęby będąc w ciąży?
- Dentysta w ciąży Łódź – czy można leczyć zęby? Arie Stomatologia
- Czy dentysta w ciąży ciąży? Arie Stomatologia Łódź Retkinia